Kezdő lépések

Szükség van pár lépésre még azelőtt, hogy elkezdhetné termékeit árulni új webáruházában. Ez a leírás segíteni fog ezen beállításokban. Az Somaweb webáruhez egy Frontendből és egy Admin felületből áll. Ez a leírás főképp az admin beállításokban segít Önnek eligazodni. Minden beállítást érdemes letesztelni, mielőtt élesben alkalmazza weboldalán. A soron következő lépések a leírásban segíteni fognak Önnek „használatra készre” beállítani webáruházát. A beállításokhoz szükség van adminisztrátori jogra, hogy be tudjon lépni az admin felületre, amit az onwebaruhaza.hu/admin (példa http://demo.opencart.com/admin/) címen érhet el.

 

Rendszer beállítások

 

Az első lépés az alapbeállítások megadása. Ittadhatja meg többek között a webáruháza nevét, címét, tulajdonosát, e-mail címét, telefonszámát. Ezen adatok fognak megjelenni a „kapcsolat” oldalon és a számlákon is.

 

Áruház beállítások

 

Az „Üzlet” fül alatt tudja megváltoztatni a webáruház alapadatait.

 

Lokalizáció

 

A „lokalizáció” fülön van lehetősége megadni az országot/régiót, ahol a webáruháza üzemeltetve van. Továbbá itt van lehetősége megadni a pénznemet is. Itt lehetősége van beállítani az automatikus árfolyam frissítést is.

 

 

 

 

Választék

 

A „választék” fülön rengeteg beállítási lehetősége van, mint pl vélemények engedélyezése, adók-, fiók-, vevőcsoportok, Captcha stb. beállítások.

 

Kép

 

A következő fülön van lehetősége kiválasztani a webáruháza logóját. Itt lehetősége van a saját logót feltölteni, kiválasztani a listából. A logó méretének illeszkednie kell a használt témához, továbbá lehetőség szerint .jpg vagy .png formátumúnak kell lennie. Továbbá lehetősége van beállítani a favicont is. Ez a kis kép jelenik meg a böngésző lapfülén, amikor meglátogatják a webáruházát. A favicon általában 16x16 pixel nagyságú és .png formátumú kell, hogy legyen.

 

Szerver

 

Itt két fontos beállítást talál:

1.     SEO URL: ha azt szeretné, hogy weboldala linkjei kereső optimalizáltak legyenek, ez a beállítás nagyon fontos Önnek. Szintén követnie kell a SEO URL-ek beállítására vonatkozó utasításokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ezek megfelelően működnek, mert ez  fontos lépés a keresőmotorok számára a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

2.     A „hibák megjelenítése” opciót alapjában véve a „Nem” beállításon érdemes hagyni a már működő webáruházán. Ha ez be van kapcsolva, a weboldalon megjelennek a webáruház kódjában található hibák, amit így a vásárlói is láthatnak. Ez a beállítás a fejlesztőknek fontos, mert segít nekik a hiba kijavításában.


 

Fizetési módok és adónemek beállítása

 

Ha az eddigi beállításai megvannak, meg kell adnia azokat a fizetési módokat, amiket használni szeretne. Ha szükséges, beállíthatja az adónemeket is, az alább található leírás alapján.

 

Fizetési módok

 

Az Somaweb rengeteg fizetési megoldást tartalmaz. Ha Önnek még is valamely más megoldásra van szüksége, megtalálhatja az Somaweb Piacterén. Ha kiválasztotta az Önnek megfelelő módot, lépjen be a Kiegészítók és modulok -> Kiegészítók és modulok menübe és a legördülő listából válassza ki a Payments pontot. A weboldala több típusú megoldást is alkalmazhat.

Ha kiválasztotta az Önnek megfelelő módot, akkor nincs más dolga, mint engedélyezze, majd kattintson a szerkesztés gombra, ahol beállíthatja azt. Az egyes fizetési átjárók beállításainak megadása mezőben kiválaszthatja, hogy a fizetési lehetőségek milyen sorrendben jelennek meg a fizetési oldalon. Az lista az alacsonyabban számozottól halad a magasabb felé.

 

Adók

Az Somawebben többféle adónem közül állíthatja be az alapértelmezett adónemet. Az adók a webáruház helyétől függ, így lehetősége van a vevők számára különböző adónemek beállítására földrajzi helytől függően, hogy a helyi adónemek alapján vásárolhassanak. Az adókulcs beállítását a Rendszer -> Lokalizáció -> Adók -> Adókulcs menüpontban tudja beállítani. Ha az Ön által használni kívánt adó nincs a listában, létrehozhatja. Például Magyarországon a használni kívánt adó értéke 27%, létrehozhatja azt úgy, hogy megadja az adó értékét százalékban (27%), megadja a nevét (áfa), és beállítja a földrajzi zónát Magyarországra.

Ha egyes termékei más típusú adósáv alá esnek, ugyanígy meg kell adnia azokat is az „adókulcsok” menüpont alatt. Ezután a termék oldalán hozzá tudja adni a megfelelő adósávot.Szállítási módok

Ha az Ön webáruháza olyan termékeket árusít, szüksége lehet szállítási beállításokra is. Ezek beállításához a Kiegészítők és modulok -> Kiegészítők és modulok menübe kell lépnie és a listából ki kell választani a „Szállítás”-t. Mint ahogy a fent említett adókulcsoknál, itt sem kell mást tennie, csak telepíteni a kívánt szállítási módot és a szerkesztésre kattintva beállítani azt

 

Termék menedzsment

Somaweb telepítését követően láthatja, hogy az áruház fel van töltve néhány termék kategóriával és termékkel, hogy szemléltesse az áruház működését. Ez néhány kategóriát, gyártót, opciót, tulajdonságot és terméket és képet jelent. Első alkalommal egy Apple Ipod-t láthat a webláruház főoldalán. Amint elkezdte az áruház beállításait, ezeket cserélnie/törölnie kell. Ennek két megoldása van:

1.      Manuálisan szerkeszti az admin felület Katalógus menüpontjában

2.      Lehetősége van importálni már meglévő termékeit. Ez egy jóval egyszerűbb és praktikusabb módja, ha nagyobb terméklistával rendelkezik, és lehetősége van törölni és visszaállítani a már létező termékeket.

 

 

Kiegészítők, modulok és témák


Az Somaweb működését és megjelenését modulok és témák segítségével irányíthatja. A végső beállításként a webáruház használatához lépjen a Kiegészítők – modulok -> Kiegészítők – modulok menüpontban és a legördülő listából válassza ki a „Modulok”-t, ahol engedélyezheti a használni kívánt modult. A bannerek beállításához menjen a Megjelenés -> Bannerek menüpontba vagy az előző menüpontban a törölje a Slideshow modult. Továbbá választhat más modulokat vagy oldalakat, amit látni szeretne a webáruháza felületén. Az Somaweb alapbeállításai megfelelőek, így nincs feltétlen szükség módosítani azt, kivéve a főoldal bannerjét, amit csak szemléltetésképpen helyeztek ki.